Tijd voor tekenen: niemand heeft het. Of eigenlijk, vaak verwacht je dat het op wonderbaarlijke wijze ontstaat, want je vindt het toch zo leuk? Klopt. Werkt niet. Je schema roept niet ineens naar je dat je nu wel kan gaan tekenen. Je schema is je schema en zit vol nuttig gebeuren, opgevuld met je huishouden, een hoop pulp en gewoon het leven. Tijd voor tekenen zal je echt moeten maken. En niet alleen op vakantie of als je ziekig thuis zit. Ik geef je 6 manieren om tekenen laagdrempelig te maken en het in je alledaagse leven vaker te doen. Zo leuk!
1. Dagelijks tekenen ook al doe je dat niet
Iedere dag teken ik, behalve dat ik dat niet doe. Al enkele jaren heb ik deze gedachte en mentaliteit, maar ik doe het niet. Is dat erg? Nee, want met zo’n instelling sta je wél open voor alledaagse tekenonderwerpen en –momenten. Lukt het een dag niet? Geen probleem, je kan iedere dag opnieuw beginnen met je dagelijkse gewoonte. En misschien teken je wel 8 dagen niets. Of drie weken. Maar uiteindelijk heb je wél 3 tekeningen in een maand gemaakt, zoveel meer dan waar je eerder niets maakte!
2. Tekenen onderdeel maken van je dagelijks leven
Dagelijks – of meer regelmatig – tekenen, lukt niet door het je simpelweg iedere ochtend voor te nemen. De dag neemt je over en je hebt het tekenen (nog) niet nodig in je leven. Hang het tekenen op aan een alledaagse activiteit. Maak het onderdeel van je dagritme en plan er een tijdblok voor in. Nét voor het werk, tijdens je middagtheetje of wachtend op de trein. Het is soms even zoeken, maar eenmaal het juiste moment gevonden voel je de tekenprikkel al op weg naar je waterkoker.
3. Mobiel tekenkitje in je handtas
Altijd en overal neem ik mijn inmiddels gevlekte okergele tekentasje mee. Hierin zitten al mijn tekenmaterialen, inclusief mijn sketchbook. Door de kans op tekenen altijd bij me te dragen, is er geen enkele drempel om te beginnen en kan ik ieder moment en alle onderweg-tekeninspiratie benutten om te gaan zitten en het leven te vangen in mijn boekje.
4. Een telefoon vol onderwerpen
In je dagelijkse treinmoment of met steeds dezelfde koffiekop als uitzicht, voelt je boekje op den duur niet meer zo geïnspireerd en ook geen reflectie van je dagelijkse leven. En hoewel het het leukste is om ín een situatie na te tekenen, is het belangrijker dát je tekent. Gelukkig is daar de smartphone. Met je alledaagse tekenmentaliteit zie je overal onderwerpen die je wilt vangen: fotografeer ze en put uit een geweldige bron op je vaste tekenmoment.
5. Telefoon vervangen voor sketchbook
Hele tijdvakken laten we weglopen in een berichtje hier of een timeline daar. Wissel momenten waarop je je telefoon pakt maar eens in voor je tekenboekje. Ai, even onwennig, maar het blijkt dat je heel veel momenten kan bundelen tot tijd voor een tekening. Sommige telefoons en anders apps houden je telefoongebruik bij: bekijk dat eens op dagelijkse basis en bedenk je hoeveel tekenmomentjes je éigenlijk hebt.
6. Tekenen in collages en reeksen
Iedere dag tekenen betekent niet iedere dag een tekening. Iedere dag 3 lijnen trekken is ook tekenen. Vul spreads in je boekje met collages, zoals de sfeer van een lunchcafé gevangen in de stapeltjes borden, het logo en de smoothie die je er had. Of denk aan reeksen zoals alle uithangborden die je tegenkomt, diners die je deze week at of had willen eten of alle spiegels in je huis.
Tekentijd plannen in je agenda
Tekenen verweven in je dagelijks leven is de beste gewoonte, maar af en toe wil je ook gewoon even een tijdblok opgaan in het maken van een tekening. Aanschuiven bij een workshop is een héél gezellig idee, want ik kies mijn locaties sowieso altijd op sfeer en er zijn lekkere drankjes en zoets. Maar ook je verbinden aan een workshop online helpt je om dieper in het tekenen op te gaan. Die laatste vraagt dan wel van je om die tekentijd ook écht te plannen voor afloop van de workshop. Bijvoorbeeld ‘iedere vrijdagavond nadat ik de online video’s ontvang, neem ik 1,5 uur om te kijken en te tekenen’. Vrije tijd kun je het beste plannen, anders sijpelt het gauw weg in bankhangen en schermkijken.
Geef een reactie